Delta preizkuša Starlink na letalih

Matej Huš

20. apr 2022 ob 05:00:17

Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za certificiranje Starlinka za Boeing 737 in Airbus A320, ki sta med najpopularnejšimi modeli. Čeprav so internetne povezave na letalih še počasne in drage, je povpraševanje čedalje več. Do konca desetletja naj bi to možnost podpiralo že 20.000 letal, ocenjuje Euroconsult. Trenutno storitve nudita zlasti Viasat in Intelsat. Delta ima na primer na 300 letalih možnost dostopa do interneta prek Viasata za pet dolarjev.

Delta je v preteklosti že preizkušala brezplačen dostop do interneta na svojih letih, a je potem ob izbruhu epidemije projekt malce zastal. V tem času pa je Starlink pridno popolnil svojo konstelacijo. FCC je že odobrila teste na letalih, a bistvena je odobritev FAA (letalske agencije), ki mora certificirati vsak kos opreme, ki se vgradi na letala. Tudi ko bo to urejeno, bo nadgradnja letal potekala počasi, ker vsak tak poseg pomeni, da mora biti letalo nekaj časa izven obratovanja, ker stane. Prav tako ni možno takoj prekiniti obstoječih pogodb. A prihodnost bo očitno prinesla več izbire, kar bi moralo znižati cene.