Zakaj so stali poljski vlaki?

Matej Huš

14. dec 2023 ob 08:18:43

Velikokrat smo že pisali o inovativnih praksah proizvajalec strojev in opreme, ki si na vse načine prizadevajo obdržati nadzor nad njimi, tako da kupci v resnici niso nikoli zares lastniki. Spomnimo se primerov, ko so naprave za delovanje potrebovale oblak, proizvajalec pa je kasneje tega kratko malo ugasnil. Tudi tako velika infrastruktura, kot so poljske železnice, ja lahko tarča podobnih prijemov, kaže najnovejši primer.

Leta 2022 so namreč začeli opažati, da so nekateri novi vlaki, ki jih je proizvedel Newag, obstali. Očitnega razloga za nedelovanje niso mogli najti, zato so poklicali podjetje, ki ga poljske železnice najemajo za popravilo vlakov. Podjetje SPS Mieczkowski ni moglo odkriti vzroka za težave, kar je močno vznejevoljilo operaterja, ki jim je začel izstavljati tudi kazni.

Na koncu so vlake poslali v Newag, ki jih je uspel usposobiti. A kasneje so obtičali tudi drugi vlaki, ki se jih SPS Mieczkowski sploh ni dotaknil. Zato so se obrnili na poljske etične hekerje iz skupine Dragon Sector in jih poprosili za pomoč, če bi lahko odkrili kakšno programsko napako. Ti so odkrili, da ima programska oprema na vlaku način, ki preprečuje servisiranje, ki ni iz Newaga. Vlaki so geozaklenjeni in če deset ali več dni stojijo na kakšni lokaciji, kjer ima konkurenca servisne delavnice, bo vlak nevozen.

Iz Newaga so se takoj odzvali in zanikali kakršnekoli podobne prakse. Trdijo, da to ne drži in napovedujejo tožbo zaradi klevetanja. Dodali so, da je kakršnokoli vdiranje v programski sistem vlaka nevarna in ogroža delovanje. V Dragon Sectorju po drugi strani vztrajajo, da lahko svoje navedbe dokažejo.