Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo

Matej Huš

26. sep 2023 ob 22:20:04

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes pozval Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka, naj podjetje bolj odpre zaprt ekosistem iPhonov. Po sestanku, ki ga je imel s Cookom v Bruslju v zvezi z novo zakonodajo (DMA), je Breton za Reuters povedal, da je napočil čas, da Apple in drugi tehnološki velikani odprejo svoja vrata konkurenci. Najsi gre za elektronske denarnice, brskalnike ali tržnice z aplikacijami, uporabniki iPhona bi morali imeti na voljo tudi konkurenčne storitve, je še dejal.

Gre za eno najbolj neposrednih opozoril Applu, da bi ga lahko Komisija resneje preiskovala, če ne bo sprememb. V začetku meseca je Komisija objavila seznam platform, ki štejejo kot vratarji (gatekeepers) na internetu. Med njimi sta tudi Applova App Store in Safari, medtem ko Apple iMessage komisija še preverja. Na seznamu ni iOS, ker nima prevladujočega tržnega deleža.

Breton poudarja, da Evropa podpira inovacije, a ne na račun varnosti in zasebnosti. To je zelo jasna usmeritev za podjetja, ki ne smejo krniti konkurence, hkrati pa ne smejo vohuniti za uporabniki. Ali bo Evropska komisija pri odpiranju App Stora tako uspešna kot pri USB-C, ki ga je uspela Applu vsiliti, bomo še videli. Morda se v prihodnosti res zgodi, da bodo na App Storu dostopne aplikacije z manj omejitvami, morda bo celo mogoč sideloading na iOS.