Regulator toži Binance in Coinbase

Matej Huš

6. jun 2023 ob 20:15:03

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) se je odločila pobliže pogledati največje kriptomenjalnice. V ponedeljek je vložila tožbo zoper Binance in njenega ustanovitelja Changpenga Zhaa, danes pa še zoper Coinbase. Potem ko je včeraj bitcoin zaradi tega dogodka izgubil približno tri odstotke, se je danes za toliko pobral.

Binance tožijo, ker naj bi poslovali s prevarami. SEC je na washingtonsko sodišče vložil obtožnico s trinajstimi točkami, v katerih Binance, ustanovitelja in ameriško podružnico bremenijo več nepravilnosti, denimo prikazovanje nerealno visokega prometa in umetno napihovanje tečaja bitcoina, preusmerjanja sredstev komitentov, zavajanja vlagateljev itd. Bistvena nepravilnost je tudi mešanje sredstev vlagateljev in podjetja, kar ni dovoljeno. SEC trdi še, da je ameriška podružnica ustanovljena samo zato, da se matično podjetje izogne odgovornosti. Binance se je odzval z besedami, da bodo svojo platformo branili, kaj dosti pa da jim SEC ne more, ker niso ameriško podjetje.

Že naslednji dan pa je SEC tožil še Coinbase. Vodja SEC Gary Gensler je povedal, da želijo narediti konec divjemu zahodu na trgu kriptovalut in zaščiti vlagatelje. Trenutno namreč zbijajo zaupanje v celoten kapitalski trg. Coinbasu očitajo nezakonito delovanje, ker ni registriran kot menjalnica. Na njem se trguje s trinajstimi kriptokovanci, ki so po mnenju SEC-a vrednostni papirji. Tudi deset zveznih držav s Kalifornijo na čelu ločeno toži Coinbase, ker naj bi njihov program za nagrajevanje zastavljanja (staking) kriptokovancev kršil zakonodajo.