OpenAI odpustil direktorja Sama Altmana

Jurij Kristan

17. nov 2023 ob 23:54:58

V eni najbolj presenetljivih letošnjih novic s področja strojnega učenja so iz podjetja OpenAI sporočili, da odpuščajo svojega izvršnega direktorja Sama Altmana, ker naj bi upravi podjetja prikrival informacije.

V aktualnem razmahu generativne strojne inteligence in velikih jezikovnih modelov je Sam Altman gotovo eden od poglavitnih obrazov industrije. Kot soustanovitelj in od leta 2020 tudi izvršni direktor družbe OpenAI je ključno usmerjal njeno pot od sprva neprofitnega raziskovalnega laboratorija proti enemu od najmočnejših igralcev na tržišču sodobnih storitev umetne inteligence, z orodji, kot sta pogovorni bot ChatGPT in generator slik DALL-E. Sodeloval je praktično na vseh pomembnih diskusijah v industriji, na pogajanjih in zaslišanjih z ameriško politiko ter konferencah, na katerih si razvijalci prizadevajo regulatorje in javnost prepričati, da njihova novodobna orodja prinašajo več koristi kot nevarnosti. Med drugim je v začetku novembra sodeloval na prvem mednarodnem vrhu o varnosti umetne inteligence, teden dni zatem pa napovedal možnost izdelave uporabnikom prirejenih verzij ChatGPTja. Zato je toliko bolj presenetljivo, da mora OpenAI sedaj zapustiti.

V razmeroma skopi objavi upravni odbor navaja, da je "po podrobni preiskavi ugotovil, da je Altman sistematično in dlje časa pred njimi skrival informacije, pomembne za delovanje podjetja, zaradi česar ne uživa več zaupanja". Za kaj natančneje gre, zaenkrat v upravi ne pojasnjujejo, zelo verjetno pa je zadeva resna, ker bo družba z Altmanovim odhodom vsaj kratkoročno izgubila nekaj operativne moči, saj je bil ne le direktor, temveč tudi glavni strateg, pogajalec in piarovec. Obenem je vendarle treba omeniti, da je bil stalno deležen tudi kritik, ker je sprva idealistično zastavljen neprofitni laboratorij, ki naj bi se ukvarjal zgolj z obče koristno in varno umetno inteligenco, odpeljal v komercialno smer, kjer prejema milijarde Microsoftovega denarja in snuje izdelke, ki področje potiskajo naprej z že kar srhljivo naglico. Več bomo verjetno izvedeli že v kratkem. Altmana, ki tudi sam še ne daje podrobnejših izjav, bo na mestu vodje začasno nasledila Mira Murati, dosedanja tehnična šefica; pri Microsoftu so že pohiteli z izjavo, da poteza ne bo vplivala na partnerstvo z OpenAIjem.