Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Jurij Kristan

24. jul 2019 ob 06:48:07

Microsoft in OpenAI sta se odločila za tesnejše sodelovanje: Microsoft bo v enega glavnih laboratorijev za razvoj strojnega učenja na svetu vložil milijardo ameriških dolarjev, medtem ko bo OpenAI v celoti prešel na platformo Azure in zanjo razvijal programje.

Laboratorij za strojno učenje OpenAI iz San Francisca so konec leta 2015 ustanovili Elon Musk, Sam Altman in drugi vplivni investitorji z namenom odgovornega razvoja umetne inteligence (Musk je sicer zaradi potencialnega konflikta interesov lani zapustil vodstvo). Doslej je poskrbel že za vrsto odmevnih objav, saj tamkajšnja strojna pamet tepe najboljše ljudi v Doti 2, navdušuje z rokovanjem predmetov in sama piše novinarske članke ... vsaj v grobem. Ustanova je bila dolgo časa neprofitna, toda letošnjega marca so objavili, da za razvoj kratkomalo potrebujejo več denarja in so posledično napravili OpenAI LP, podružnico za razvoj komercialnih rešitev.

Prav z OpenAI LP je Microsoft sedaj sklenil tesno partnerstvo, v katerem bo skozi obdobje večih let vložil milijardo ameriških dolarjev (na sliki sta Sam Altman in Satya Nadella). V zameno bo OpenAI - ves, ne samo LP - svoje programje v celoti prenesel na Azure in za Microsoftov oblak razvijal rešitve, velikan iz Redmonda pa bo prednostna izbira pri komercializaciji njihovih produktov. OpenAI je sicer že doslej uporabljal Azure, s tem sporazumom pa ga bo očitno izključno. To je precej zanimivo v luči dejstva, da je bil eden njihovih prvih podpornikov tudi Amazon. Tako MS kot OpenAI sicer poudarjata, da se primarni cilji laboratorija ne bodo spremenili: razvoj etične strojne pameti in pa na dolgi rok splošne umetne inteligence (artificial general intelligence), ki bo po zmogljivostih blizu človeški.