Je težava SanDiskovih SSD-jev nekakovostna izdelava?

Matej Huš

15. nov 2023 ob 07:53:20

Rešitve za SanDiskove SSD-je, ki prepogosto doživijo prerano smrt, še ni na vidiku in če gre verjeti strokovnjakov za reševanje podatkov, je ne bo. Markus Häfele iz podjetja Attingo, ki se ukvarja z reševanjem podatkov z diskov, trdi, da je napaka strojna. V podjetju vsaj enkrat tedensko dobijo SanDiskove SSD-je, ki so odpovedali, diagnoza pa je v vseh primerih podobna.

Težave so sprva doletele 4-TB modele SanDisk Extreme Pro. SanDisk je nato obljubil popravek, a so težave začele napadati tudi manjši izvedenki (2 TB in 3 TB), o katerih SanDisk molči. Attingo trdi, da je težava nerešljiva. Komponente v SSD-jih naj bi bile preokorne in prevelike, zato so povezave med njimi šibke. To zaradi višje impedance povzroča segrevanje, kar vodi do okvar. Prav tako so komponente spojene z nekakovostnim materialom, ki tvori mehurčke in odstopa. Ali je težava spojev v cinu ali komponentah, še ni jasno, izid pa je očiten.

Glavna zamera ni toliko slaba serija, ki se lahko zgodi vsakemu proizvajalcu, temveč odnos. Ta je mestoma ignorantski, saj Western Digital težave ni priznal. Govorili so le o posodobitvi firmwara za en model, medtem ko težava pesti cele družine. Za zdaj ni nobenih indicev, da se bo to spremenilo.