SanDiskovi SSD-ji umirajo brez opozorila

Matej Huš

11. avg 2023 ob 08:34:04

Nadaljuje se saga s SanDiskovimi SSD-ji, o katerih nenapovedanem umiranju se na internetu piše že od maja. Vmes je SanDisk sicer izdal popravek firmwara, ki težav ni rešil, sicer pa se je podjetje zavilo v molk. Več modelov SanDisk Extreme Portable, SanDisk Extreme Pro Portable in Western Digital My Passport velikosti od 1 TB do 4 TB lahko postane neberljivih, nato pa se sistemu predstavijo kot neformatirani. Podatkov načeloma ni možno rešiti.

O težavah so poročali tako anonimni uporabniki na Redditu in na SanDiskovem forumu, kjer diskusij o tem mrgoli, kakor uredniki Ars Technice in The Vergea. SanDisk je izdal popravek za firmware, a so se težave ponavljale tudi po posodobitvi. Spletna stran PetaPixel je zato izrecno zapisala, da SanDiskovih SSD-jev ne morejo več priporočati, nehali so jih uporabljati tudi interno.

Problematično je, da sta se SanDisk in mama Western Digital zavila v molk. Tako ni jasno, kaj točno se dogaja, zakaj SSD-ji odpovedo in ali je možno kakorkoli rešiti podatke. Najvarneje se jim je izogniti ter seveda imeti varnostne kopije.