Švica ukinja davčne odpustke za električne avtomobile

Matej Huš

8. nov 2023 ob 22:04:19

Švicarska vlada je ukinila davčne olajšave za električne avtomobile, ki so veljale vse od leta 1997. Doslej so bila električna vozila, ki so bila proizvedena v Švici ali uvožena, oproščena 4-odstotnega davka. S 1. januarjem prihodnje leto bo ta ugodnost prenehala veljati.

Razlog za spremembo je naraščajoče število električnih avtomobilov, kar je povzročilo znatne primanjkljaje pri davčnem zajemu. V letu 2022 so ocenili, da zaradi te ugodnosti niso pobrali 78 milijonov frankov davka, letos pa naj bi znesek dosegel 150 milijonov frankov. Če bi ugodnost ostala, bi se do konca desetletja zneski približali milijardam, so ocenili. Hkrati je ugodnost dosegla svoj namen in ni več potrebna, saj je število električnih avtomobilov že visoko.

Od leta 2018 do leta 2022 se je število uvoženih električnih avtomobilov pošesterilo z 8.000 na 45.000. V prvi polovici letošnjega leta jih je bilo registriranih še 30.000, kar je 66 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od vseh uvoženih avtomobilov je električnih že 23 odstotkov.

V Sloveniji je približno deset odstotkov novo registriranih vozil električnih. Njihovo lastništvo je še vedno precej ugodno, saj se subvencionira nakup, hkrati pa so lastniki oproščeni plačila registracija, medtem ko za službena vozila v osebni uporabi ne plačujejo bonitete, hkrati pa si podjetja lahko odbijajo DDV.