Električni avtomobili v prvem letu hitreje izgubljajo vrednost

Matej Huš

22. avg 2024 ob 12:24:47

Ko postajajo električni avtomobili čedalje bolj razširjeni, je čedalje relevantnejše vprašanje, kako hitro izgubljajo vrednost. Vsi avtomobili izgubijo nekaj vrednosti že ob nakupu, nato pa se v prvem letu najbolj pocenijo. Pri električnih avtomobilih je to še bolj izrazito, ugotavljajo pri Wired.

Njihov pregled se je sicer osredotočil na ZDA in na Veliko Britanijo, a so bili trendi na obeh straneh Atlantika podobni. Na Otoku je nemalo električnih avtomobilov že po prvem letu lastništva izgubilo polovico vrednosti. To so bili na primer Audi e-tron GT, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ionie 5 in Polestar 2. Tesla 3 je v prvem letu izgubila 45 odstotkov, Porsche Taycan pa 49 odstotkov. Na te vrednosti je precej manj kot pri klasičnih avtomobilih vplivalo število prevoženih kilometrov. Navedene vrednosti so povprečja, če bi rabljene avtomobile prodali v avtohišam, medtem ko lahko posamezniki lastniki seveda iztržijo drugačne pogoje. A trend je jasen: električni avtomobili se v prvem letu pocenijo bolj kot drugi, nato pa se situacija obrne. V nadaljnjih letih električni avtomobili izgubljajo manj, za kar je razlogov več. Po eni strani imajo manj komponent, ki se lahko okvarijo (izvzemši baterije), po drugi strani pa proizvajalci z rednimi posodobitvami lahko ohranjajo vrednost.

V ZDA so ugotovili podobno, a manj izrazito obnašanje. Električni avtomobili se ne pocenijo tako izrazito v prvem letu. Faktorjev, ki vplivajo na ceno, je veliko. Trg rabljenih avtomobilov je pred štirimi leti pošteno razburkal covid, na ceno rabljenih električnih avtomobilov pa močno vplivajo tudi popusti pri nakupu novih, s katerimi jih želijo proizvajalci narediti privlačnejše. Zlasti Tesla je znana po takem ravnanju. Hitrejše izgubljanje vrednosti za kupce, ki bodo avtomobile vozili več let, ni tako pomembno. Precej težav pa povzroči tistim, ki kupijo električni avtomobil, a bi potem hitro ugotovili, da ne ustreza njihovim navadam ali potrebam. Pri hitri prodaji bodo imeli precej izgube. V Sloveniji je položaj precej drugačen, saj električni avtomobili v prvem letu ne izgubijo veliko vrednosti.