Tesla z rekordnimi rezultati

Matej Huš

26. jan 2023 ob 22:06:21

Tesla je včeraj zvečer objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje in minulo leto, s katerimi so navdušili investitorje. V zadnjih treh mesecih je podjetje ustvarilo 24,3 milijarde prihodkov, kar je 37 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček po računovodskih standardih (GAAP) je presegel 3,7 milijarde dolarjev, kar je 59 odstotkov več kot v primerljivem obdobju leta 2021. V celotnem letu 2022 je prodaja Teslinih avtomobilov zrasla za 51 odstotkov na 71,5 milijarde dolarjev, celotni prihodki pa na 81,4 milijarde dolarjev. Čisti dobiček je znašal 12,6 milijarde evrov, denarni tok pa se je razpolovil na 1,4 milijarde dolarjev. Investitorji so bili nad izkazi navdušeni, zato je delnica poletela za 10 odstotkov. A še vedno je 60 odstotkov pod vrhom izpred poldrugega leta.

V letu 2022 je Tesla izdelala 1,37 milijona vozil. Od teh je bilo 1,299 milijona modelov 3 ali Y, kar predstavlja 43-odstotno rast. Prodali so 1,31 milijona avtomobil, trenutne neprodane zaloge pa znašajo okoli 56.000 vozil. Precej bolj klavrna je situacija pri sončnih tovarnah, kjer je prodaja zrasla za en odstotkov. Bolje gre pri gradnji megabaterij, kjer so lani namestili 6,5 GWh kapacitet, kar je 64 odstotkov več kot leta 2021.

Kljub rekordnim rezultatom pa Tesla še vedno ni mimo vseh čeri. V podjetju svarijo pred kratkoročnimi negotovostmi v gospodarstvu, ki se giblje na robu recesije. V podjetju načrtujejo prodajo 1,8 milijona avtomobilov, med katerimi se bo prvikrat pojavil tudi poltovornjak Cybertruck. Ali bodo smele načrte o 50-odstotni rasti uresničili, pa bo odvisno od številnih dejavnikov. Da mislijo resno, so pokazali z visokimi popusti v decembru. To si Tesla lahko privošči, ker je njena bruto marža 16 odstotkov, kar je dvakrat več od klasičnih proizvajalcev avtomobilov. A konkurenca ne spi, saj se z električnimi avtomobili pojavljajo tudi vse klasične znamke, od Volkswagna v Evropi in Hyundaija v Južni Koreji do Forda v ZDA. Težave Teslinega ustanovitelja Elona Muska z drugimi naložbami za zdaj še niso pljusknile do Tesle.