Applov dobiček rekorden

Matej Huš

2. feb 2018 ob 19:43:06

Apple je minulo leto sklenil z rekordnim dobičkom v zadnjem četrtletju (to je v resnici prvo četrtletje novega fiskalnega leta za Apple), so sporočili iz Cupertina. Čeprav je prodaja iPhonov predstavitvi iPhona X navkljub nekoliko upadla v primerjavi z letom poprej, je bil končni izplen vseeno rekorden. Je pa Apple nekoliko zaskrbljen, saj so prodali zgolj 77 milijonov telefonov, kar je odstotek manj kot predlani in manj od pričakovanih 80-83 milijonov. Podaljšuje se tudi interval, kako pogosto ljudje menjajo telefone, še ugotavljajo.

V zadnjih treh mesecih minulega leta je Apple zbral 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 20 milijard dolarjev dobička. Kljub nižji prodaji iPhonov so se prihodki iz tega naslova v resnici povečali za 13 odstotkov, saj so novi modeli dražji. Na Kitajskem je iPhone že postal najpopularnejši pametni telefon, je izpostavil izvršni direktor Tim Cook. Povprečna cena iPhona v zadnjem četrtletju je bila kar 796 dolarjev, z iPhoni pa je Apple ustvaril 61,6 milijarde dolarjev prihodkov - ali tri četrtine vseh prihodkov. S storitvami Apple zasluži le 8,5 milijarde, z Apple Watch, Apple TV in ostalim pa 5,5 milijarde dolarjev. Na svetu je v uporabi 1,3 milijarde Applovih naprav.

V tekočem četrtletju Apple pričakuje 60-62 milijard dolarjev prihodkov. Apple ima trenutno shranjenih 285 milijard dolarjev denarnih rezerv, ki so večinoma izven ZDA. Minuli mesec so sicer napovedali, da jih bodo vrnili v ZDA, kar bi jih zaradi nedavnih davčnih odpustkov po novi zakonodaji stalo 38 milijard dolarjev. Med drugim je od 1. januarja v ZDA v veljavi nova stopnja davka na dobiček, ki znaša 21 odstotkov, medtem ko je v obdobju 1993-2017 znašal 35 odstotkov, pred tem pa tudi 40-50 odstotkov. Nazadnje je bila tako nizko kot sedaj leta 1939. V primeru izplačila tega dobička delničarjem, bi ti plačali še 39,6 ali, v posebnih primerih, 23,8 odstotka davka na dividende. V Sloveniji je dobiček pravnih oseb obdavčen z 19 odstotki, izplačilo dividend pa s 25 odstotki.