V Parlamentu potrjen osnutek evropskega zakona o umetni inteligenci

Matej Huš

14. jun 2023 ob 17:51:19

Na današnjem plenarnem zasedanju je Evropski parlament potrdil osnutek zakona o umetni inteligenci (AI Act), za katerega je glasovalo 499 poslancev, proti pa jih je bilo 28. Ko bo začel veljati, bo predstavljal najstrožjo regulacijo umetne inteligence na svetu, s čimer želijo obvladati tveganja, ki jih njena uporaba prinaša.

Zakon, ki so ga začeli pripravljati še pred razmahom današnjih popularnih modelov (ChatGPT, Midjourney), bo močno reguliral rabo umetne inteligence. Glede na tveganje jo razvršča v kategorije z neznatnim, omejenim, visokim in nesprejemljivim tveganjem. Za prvo skupino omejitev ni, za drugo so manjše, za tretjo pa zelo stroge. Umetna inteligenca z nesprejemljivim tveganjem, kamor denimo sodi avtomatično prepoznavanje ljudi, se ne bo smela uporabljati. Zakonodaja obravnava tudi uporabo avtorsko zaščitenih vsebin za trening modelov, ki je sicer dovoljena, a bo treba jasno navesti, kaj se je uporabilo. Strožja različica, ki je prepovedovala uporabo avtorsko zaščitene vsebine za trening, je med usklajevanje besedila izpadla.

Brando Benifei, ki je bil eden izmed poročevalcev, je sprejetje besedila označil kot zgodovinski dosežek. Dodaja, da so s tem postavili temelje za odgovoren razvoj umetne inteligence. Zakon so pripravljali več let, prvi osnutek pa je Komisija predstavila pred dvema letoma. Odtlej je bil razvoj eksponenten, zato se je tudi zakonski predlog spreminjal.

Sedaj mora besedilo potrditi še Svet, torej države članice. Pogajanja o končni obliki se bodo začela nemudoma. Končna različica bi lahko bila sprejeta že letos, nato pa bi zakonodaja lahko začela veljati že prihodnje leto.