Do leta 2030 bi lahko toplogredne emisije zaradi IKT narasle za polovico

Matej Huš

29. okt 2023 ob 15:07:32

Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za zanesljivost in mikrointegracijo (IZM) so izračunali, da se bodo s trenutnim tempom do leta 2030 emisije ogljikovega dioksida zaradi telekomunikacij, računalniških centrov in porabe za pogon elektronike v gospodinjstvih povečale za polovico (in v Nemčiji dosegle 30 milijonov ton). Od tega bo približno tretjino odpadlo na proizvodnjo komponent za informacijski tehnologijo, dve tretjini pa na uporabo, zlasti umetno inteligenco, pretočne storitve, pametne domove in podobno. To bo v Nemčiji predstavljalo že štiri odstotke emisij ogljikovega dioksida.

Poraba gospodinjstev je do leta 2019 celo upadala, v prihodnjem desetletju pa pričakujejo skromno rast. Večino rasti pa bodo prispevali podatkovni centri in telekomunikacijska struktura. Emisije ogljikovega dioksida so ocenili iz strukture proizvedene električne energije, ki se uporablja za pogon teh naprav. Rezultati kažejo, da bo v prihodnosti informacijska tehnologija predstavljala pomembno breme za okolje in da njena uporaba ni povsem brez posledic. Glavni razlog so naraščajoče zmogljivosti podatkovnih centrov in prenosne kapacitete.

Rezultate študije so predstavili na Kongresu MikroSystemTechnik, ki je ta teden potekal v Dresdnu. Gre za preliminarne rezultate, saj raziskava še ni končana. V nadaljevanju jo bodo razširili še na vpliv drugih elektronskih naprav in storitev, ki se dandanes pogosto uporabljajo. Vključili bodo še internet stvari (Internet of Things). Pri tem bodo upoštevali tudi, kako bo razvoj na trgu vplival na število posameznih naprav.

Analizo so izvedli v sodelovanju s Kompetenčnim centrom Green ICT pri FMD (Forschungsfabrik Mikroelektronik Deutschland), ki ga financira nemško ministrstvo za raziskave in izobraževanje. V študiji predlagajo čim prejšnji prehod na učinkovitejša omrežja (5G in 6G), ki trošijo manj energije od starejših generacij. Še večji prihranki pa so možni pri proizvodnji komponent.