Google namesto napovedanega zmanjšanja povečuje izpuste ogljikovega dioksida

Matej Huš

3. jul 2024 ob 13:47:26

Google je pred petimi leti najavil smeli načrt, da bodo do leta 2030 razpolovili emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo zaradi delovanja podjetja. A cilj se odmika, kažejo najnovejši podatki. V minulem letu je Google ustvaril 14,3 milijona metričnih ton ogljikovega dioksida, kar je 13 odstotkov več kot leto pred tem. V primerjavi z referenčnim letom 2019 pa je Google lani ustvaril kar 48 odstotkov več emisij.

Levji delež Googlovih emisij ustvarjajo podatkovni centri, ki brnijo po celotnem svetu. Google se sicer trudi postavljati svoje centre v državah, kjer je cena električne energije zaradi njenega obilja nizka, hlajenje pa manjši problem zaradi mrzlega podnebja. A kljub temu je poraba električne energije za poganjanje podatkovnih centrov lani prispevala dodatno megatono izpustov.

Razlogov ni težko poiskati. Umetna inteligenca je poskrbela za rast porabe električne energije, kar neposredno povečuje izpuste ogljikovega dioksida. Gemini, vpeljava umetne inteligence v iskanje in integracije v druge izdelke so vsi povečali Googlovo porabo energije. Google je to priznal v letošnjem poročilu in dodal, da se bo trend bržkone nadaljeval tudi v prihodnjih letih. V podjetju se sicer trudijo z optimizacijo umetne inteligence, da bi trošila manj energije, a zlasti njen trening ostaja požrešen.

Na globalni ravni podatkovni centri porabijo približno odstotek električne energije, ocenjuje Mednarodna agencija za energije. Ta delež pa bi se lahko do leta 2026 ob nadaljnji rasti umetne inteligence celo podeseteril! Emisije namreč rastejo vsem podjetjem v sektorju; Microsoftu so se na primer povečale za 30 odstotkov.