Pretrgan podmorski optični kabel od sveta odrezal pacifiško otočje

Matej Huš

13. jul 2015 ob 22:06:37

Svetovne komunikacije nesorazmerno temeljijo na podmorskih optičnih kablih, za katere imamo na voljo sila malo precej ubornih alternativ. Večji kontinenti imajo več kablov, zato tudi ob prekinitvi kakšnega večjih posledic ni, povsem drugače pa je na malih otočjih. Strateško ameriško območje Severni Marianski otoki ima eno samo optično povezavo do Guama in od tam naprej svet, ki se je iz neznanih razlogov minulo sredo prekinila. Na tem pacifiškem arhipelagu imajo še danes velike težave s povezljivostjo.

Po prekinitvi povezave je otočje izgubilo vso povezljivost z internetom. Ni bil nedostopen le internet, temveč so bile nemogoče tudi transakcije s plačilnimi karticami in telefonski promet, prizemljili so tudi letala. Vseh 54.000 prebivalcev je bilo popolnoma odrezanih od modernih telekomunikacij, imeli so le televizijski signal. Naslednji dan so vzpostavili rezervno povezavo z Guamom, preko katerega ima otočje urejeno povezavo v svet. Ker gre za mikrovalovno povezavo, je njena kapaciteta omejena, zato so na otočju še vedno velike težave z dostopom do interneta. Da so jo uredili je trajalo cel dan, ker je bila oprema poškodovana zaradi nedavnih neurij, ki so verjetno povzročila tudi odpoved glavnega optičnega kabla. To so za zdaj predvidevanja, saj preiskava še poteka, zato ni mogoče, kako huda je napaka in kdaj jo bodo lahko odpravili.

Da je težava resna, priča nedosegljivost vladnih spletnih strani, za katere bi pričakovali, da bodo med prvimi spet dostopne. Pet dni po težavah so še vedno nedosegljive. V izjavi za javnost je operater potrdil težave. Optična povezava med prizadetim otočjem in Guamom je bila postavljena leta 1997, pred tem pa so se zanašali na mikrovalovno povezavo. A to so bili drugi časi, ko je bilo internetnega prometa bistveno manj.

Internet je zelo robustno omrežje, ki je zmožno premostiti različne izpade povezav, podmorski kabli pa so eno redkih ozkih grl. V preteklosti smo bili že priče težavam, ki so jih potrgani kabli - običajno zaradi neprevidnih kapitanov - povzročili na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Majhne odročne otočke pa lahko pretrgan pahne v telekomunikacijski srednji vek. V Evropi se kaj takega ne more zgoditi.