Znani so vratarji interneta po DMA

Matej Huš

6. sep 2023 ob 20:59:42

Po pričakovanjih je Evropska komisija danes objavila seznam platform, ki se štejejo za vratarje (gatekeepers) na internetu, zato zanje velja strožja regulacija po DMA (Digital Markets Act). To so Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) in Microsoft. Ti imajo sedaj šest mesecev časa, da izvedejo ustrezne prilagoditve svojih platform.

Podjetij je torej šest, njihovih platform pa dvaindvajset. Razdeljene so v več skupin: družbena omrežja, komunikacijska orodja, deljenje videovsebin, iskalniki, operacijski sistemi, brskalniki, oglaševalske platforme in druge storitve. ByteDance ima na seznamu samo TikTok, Google pa poleg iskalnika še Maps, Play, Shopping, Chrome, YouTube in Android. Metini produkti so Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Marketplace in Meta (oglaševanje). Microsoft ima LinkedIn in Windows, Apple pa App Store in Safari.

Za štiri storitve Komisija še preverja, ali bodo uvrščene na seznam: Microsoft Bing, Edge, Microsoft Advertising in Apple iMessage. Odločitev pričakujemo v petih mesecih, ko bodo proučili ugovore podjetij in dodatne argumente. Komisija pa je kljub formalnemu izpolnjevanju pogojev ugotovila, da Gmail, Outlook.com in Samsung Internet Browser niso vratarji, ker imajo zadostno konkurenco oziroma ne vplivajo na trg v odločilni meri. Komisija bo marca začela preverjati, ali platforme spoštujejo zakonodajo. Zagrožene globe segajo do 10 odstotkov prihodkov za prvo kršitev, nato pa do 20 odstotkov.