Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Matej Huš

11. sep 2023 ob 08:31:15

Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60 Pro so odkrili 12GB LPDDR5 RAM in512GB NAND, ki ju proizvaja južnokorejski SK Hynix. Tudi ta upošteva ameriške sankcije in zatrjuje, da Huaweiju čipov ni prodajal. Zato sedaj raziskujejo, kako so se ti čipi znašli v dobavnih verigah za Huaweijeve telefone. SK Hynix je potrdil, da so čipi res v telefonih, in ob enem zagotovil, da jih niso prodali Kitajcem. To je seveda povsem možno: bodisi jih je Huawei kupil prek posrednikov bodisi so pred sankcijami nabrali zadostne zaloge.