EU v prvem polletju proizvedla najmanj elektrike iz fosilnih goriv doslej

Matej Huš

31. avg 2023 ob 07:28:07

Po ocenah mislišča Ember je Evropska unija v prvi polovici tekočega leta iz fosilnih goriv ustvarila 17 odstotkov manj energije kot v enakem obdobju lani. S 410 TWh je tovrstna proizvodnja najmanjša od leta 2015, ko so začeli sistematično zbirati podatke, in najverjetneje najmanjša vsaj od leta 2000. Do enakih ugotovitev so se prikopali tudi v CREA, kjer so opazili rekordne padce proizvodnje elektrike iz plina in premoga.

Razlogov za pozitivne trende je več. Največ je k znižanju proizvodnje prispevala nižja poraba, ki je bila letos pet odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani, med drugim tudi zaradi mile zime. Nezanemarljiv vpliv ima tudi povečanje kapacitet obnovljivih virov, ki počasi nadomeščajo fosilna goriva, kjer je to možno. Ob tem v Emberju poudarjajo, da se dolgoročno Evropa ne bo mogla zanašati na zniževanje porabe električne energije, temveč bo morala aktivneje pristopiti k razogličenju virov.

Države, ki so letos najbolj znižale proizvodnjo električne energije iz fosilnih goriv in so dosegle večletne minimume, so Avstrija, Češka, Danska, Finska, Italija in Slovenija. Najbolj pa so delež proizvodnje iz obnovljivih virov povečale Grčija, Romunija, Danska in Portugalska. Slednji sta presegli 75 odstotkov.

Evropska unija želi do leta 2030 znižati emisije toplogrednih plinov za 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990 in do leta 2050 postati ogljično nevtralna. Ni še jasno, ali bo to zmogla.