Škotska do konca leta 100-odstotno z elektriko iz obnovljivih virov

Matej Huš

29. jan 2020 ob 07:46:31

Medtem ko večina držav ne kaže tendenc, da bi izpolnila zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma o ukrepih, ki bodo omejili antropogeno globalno segrevanje na največ 2 °C, je svetla izjema Škotska. Do konca leta bo Škotska električno energijo v celoti pridobivala iz obnovljivih virov.

Že v letu 2018 je Škotska iz obnovljivih virov proizvedla 76 odstotkov električne energije, delež pa bo letos dosegel 100 odstotkov. Škotska je svojo zadnjo termoelektrarno na premog zaprla leta 2016. Edina elektrarna na fosilna goriva je plinska elektrarna v Aberdeenshiru. Namesto fosilnih goriv Škotska raje uporablja obnovljive vire energije, kjer je čedalje pomembnejša vetrna energije. V prvi polovici minulega leta so škotske vetrnice pokrivale vso škotsko porabo in še nekaj severne Anglije. Beatrice Offshore Wind Farm zmore 588 MW (za primerjavo, Krško zmore 730 MW), gradijo pa Seagreen Wind Energy Farm, ki bo od leta 2022 nudil približno 1 GW električne energije. Do leta 2030 bo Škotska polovico vse porabljene energije (ne le električne!) pridobila iz obnovljivih virov.

Uradno je sicer Škotska zavezana, da bo glede emisij toplogrednih plinov (in to ne le ogljikovega dioksida) nevtralna do leta 2045. To pomeni, da bodo za vse izpuste (npr. iz prometa ali industrije) posadili dovolj novih dreves ali uporabljali tehnologijo za zajem ogljikovega dioksida. A Škotska je - majhna. ZDA se umikajo iz pariškega sporazuma, Rusija se ni zavezala k ničemur, Kitajska pa bo do leta 2030 emisije povečevala.