EU lani pridobila več elektrike iz obnovljivih virov kakor iz fosilnih

Matej Huš

25. jan 2021 ob 20:57:22

Lani se je prvikrat zgodilo, da je so v Evropski uniji iz obnovljivih virov proizvedli več električne energije kakor iz fosilnih goriv. Delež električne energije iz sončnih in vetrnih elektrarn, hidroelektrarn in elektrarn na biomaso je znašal 38 odstotkov, medtem ko smo iz termoelektrarn na premog ali plin pridobili 37 odstotkov električne energije. V zadnjih desetih letih se je delež obnovljivih virov skorajda podvojil (z 20 na 38 odstotkov), medtem ko so fosilni viri tedaj dosegali 50-odstotni delež. Skoraj vsa rast gre na račun sončne in vetrne energije, manjši del pa še na biomaso, medtem ko se delež iz hidroelektrarn ne povečuje. Prispevek jedrskih elektrarn se je znižal s 33 na 25 odstotkov. V letu 2020 je zaradi epidemije koronavirusa in s tem zmanjšane potrošnje in proizvodnje poraba električne energije padla za štiri odstotke. Najnižja je bila aprila, ko je Evropa skoraj obstala - tedaj je poraba padla za 13 odstotkov, najbolj v Italiji, in sicer za 21 odstotkov.

Najbolj uspešne države pri proizvodnji energije iz obnovljivih virov so Danska z 61 odstotki, Irska (35 odstotkov), Nemčija (33 odstotkov) in Španija (29 odstotkov). Najslabše države so Slovaška, Češka, Madžarska, Bolgarija in Francija, kjer je delež obnovljivih virov manj kot 10-odstoten. Evropsko povprečje znaša 20 odstotkov. Podatkov za Slovenijo v poročilu, ki ga je pripravil Ember, ni, ker so izpustili najmanjše države, ki skupno predstavljajo manj kot tri odstotke porabe v EU. Po podatkih za leto 2019 smo v Sloveniji proizvedli dobrih 14,7 TWh električne energije, od tega 33,6 odstotka iz obnovljivih virov, 28,9 odstotka iz fosilnih goriv in 37,5 odstotka iz NEK. Končnih podatkov za leto 2020 še ni. Za razliko od stanja na ravni Evropske unije v Sloveniji ni nobenega trenda, saj delež vseh treh virov zadnjih pet ostaja približno enak.

V poročilu za EU Ember izpostavlja, da niti epidemija covida-19 ni upočasnila uveljavljenja obnovljivih virov energije. Pričakovati je, da se bo trend nadaljeval tudi v letu 2021, zlasti zaradi vpliva Francije, Poljske in Danske. V letu 2020 je bilo v EU nameščenih 51 TWh/letno kapacitet obnovljivih virov.

Nacionalni cilj Slovenije za leto 2020 je bil doseči 39,3-odstotni delež obnovljivih virov v proizvodnji električne energije, v vsej energijski bilanci pa 25 odstotkov. Kmalu bo jasno, kako dobro smo ta cilj lovili.