BitTorrent Sync za sinhronizacijo prek protokola torrent

Matej Huš

27. jan 2013 ob 00:23:39

V zadnjem času se orodja za sinhronizacijo in deljenje podatkov med različnimi napravami množijo kakor gobe po dežju. Med najbolj priljubljene sodi seveda DropBox, a še zdaleč ni edini. Pred kratkim je začela obratovati Mega, ki ima nekoliko drugačno nišo, a v osnovi še vedno služi deljenju datotek. Sedaj svoj lonček pristavlja tudi BitTorrent s svojo storitvijo Sync.

Ta je za zdaj še v pred-alfa fazi, kar pomeni, da ima še precej hroščev in da končnih sodb še ni mogoče dajati. Vseeno pa se lahko že prijavimo (predpreizkusna verzija zahteva nekaj več podatkov o pričakovanem režimu uporabe) in pogledamo nekaj značilnosti. Sync je za zdaj brezplačen in brez omejitve količine podatkov, ki jih sprejme. To je mogoče zato, ker Sync ne uporablja oblaka in nasploh služi drugim namenom kakor na primer Dropbox. Namenjen je izključno sinhronizaciji datotek med različnimi računalniki (Windows, Linux, Mac OS), ne pa tudi eksternim varnostnim kopijam, kakor je Dropbox. To je pomembno, ker nihče drug razen uporabnika (tod mislimo seveda na upravljavca infrastrukture) nima niti teoretično dostopa do datotek (Mega to rešuje s šifrirajnem). Varnostna kopija pa so vse uporabnikove naprave, ki sodelujejo. Druga prednost uporabe protokola torrent je večja hitrost prenosov, kadar imamo tri ali več naprav.

Uporaba je enostavna. Uporabnik mora zgolj namestiti aplikacijo, izbrati mapo v skupni rabi in generirati ključ, s katerim se identificira tudi na ostalih napravah. S tem jih doda v zasebno omrežje in začne zrcaljenje podatkov. Več o projektu lahko izveste na straneh BitTorrent Labs, kjer so predstavili še nekaj drugih storitev, med njimi BitTorrent Live za streaming, BitTorrent Surf za iskanje torrentov s Chromom in Beam It Over za deljenje datotek neposredno prek Facebooka.