IBM bi staro kodo v COBOL-u v Javo prevajal z umetno inteligenco

Matej Huš

24. avg 2023 ob 10:12:06

Eden najstarejših in najrobustnejših programskih jezikov, ki še danes poganja na tisoče produkcijskih sistemov, je COBOL. Jezik je bil dovolj zgoden in zmogljiv, da se je trdno zasidral zlasti v banke in podobne inštitucije, sedaj pa ga je zob časa že pošteno načel. A jezik se je ohranil dlje kot večina njegovih avtorjev in programerjev, zato imajo danes podjetja velikanske težave z vzdrževanjem. Strokovnjakov je malo, njihove cene pa zasoljene. Koda se krpa, dokler je to možno, a dolgoročno bi jo želeli migrirati na kaj modernejšega, recimo Javo.

IBM se je odločil
problem napasti z umetno inteligenco. Proti koncu letošnjega leta bo dostopen watsonx Code Assistant for Z, ki bo namenjen migraciji COBOL-ove kode na mainfraimih Z na Javo. Ocenjujejo, da po svetu teče še okrog 800 milijard vrstic kode v COBOL-u. Novi Watsonov pomočnik bo pomagal pri njeni migraciji, česar ne bo zmogel sam brez človeškega nadzora, bo pa bistveno pospešil postopek. Nova koda bo objektno orientirana in bo interoperabilna s preostalo COBOL-ovo kodo.

O kakovosti kode bomo lahko presojali, ko bo orodje na voljo. Nekatere raziskave kažejo, da programerji z uporabo orodij umetne inteligence pišejo manj varno kodo. IBM je svoj watsonx.ai natreniral na 115 jezikih in je pravi poliglot. Videli pa bomo, kako natančen je.