Guverner New Jerseya urgentno išče programerje za COBOL

Matej Huš

7. apr 2020 ob 08:26:35

Guvernerji se običajno ne ukvarjajo s programskimi jeziki, a je v New Jerseyju tamkajšnji guverner poskrbel za presenečenje, ko je na tiskovni konferenci omenil, da v krizi zaradi koronavirusa potrebujejo zdravstvene delavce in programerje kobalta. Vsem je hitro postalo jasno, da misli na programski jezik COBOL (guverner Phil Murphy je sicer nekoč delal v Goldman Sachsu, a očitno za COBOL še ni slišal). Kako se je to lahko zgodilo, da tako nujno potrebujemo programje za obskuren jezik? Predvsem zato, ker ni tako zelo obskuren, kot se zdi.

Programski jezik COBOL je resda star že več kot 60 let, a je še vedno marsikod v uporabi. Številni bančni sistemi in drugi podobni veliki sistemi so bili pred desetletji napisani v COBOL-u in so takšni tudi ostali. Sistem za nadomestila nezaposlenim v New Jerseyju je eden takšnih sistemov, ki so zaradi množičnih odpuščanj spričo širjenja koronavirusa in ustavitve gospodarstva zelo obremenjeni. Število vlog je naraslo za 15-krat. To terja vzdrževanje, a strokovnjakov primanjkuje.

COBOL pa danes ni več priljubljen jezik za učenje, zato je strokovnjakov čedalje manj, večina pa je že upokojenih. Zadnji veliki povratek so izvedli konec 90. let, ko je bilo treba te sisteme pripraviti na milenijskega hrošča in so iskali programerje tudi med upokojenimi. Odtlej pa se jih je upokojilo še več, mladi programerji pa se COBOL-a v glavnem ne učijo več.

Tako to v resnici ni zgodba o COBOL-u, temveč zgodba o nadgrajevanju sistemov. Idealnega trenutka za nadgradnjo ni nikoli, a rezultat ne sme biti sistem, za katerega začne zmanjkovati usposobljenih strokovnjakov za servisiranje. V New Jerseyju, kjer se je to zgodilo, polovica vlog za nadomestilo ni pravočasno obdelanih.