Znanstveniki zapuščajo platformo Twitter

Matej Huš

20. avg 2023 ob 11:18:34

Po Muskovem prevzemu Twitterja so se razmere na družbenem omrežju spremenile, kar se odraža tako v uporabniški izkušnji kot tudi zapuščanju platforme. V reviji Nature so anketirali več kot 9000 znanstvenikov in ugotovili, da ti čedalje manj uporabljajo Twitter. Razlogov je več, prevladujoč problem pa je poslabšanje kakovosti razprave in uporabniške izkušnje zaradi naraščanja števil trolov. Twitter je postal gojišče dezinformacij, ekstremnih stališč in nadlegovanja.

Približno polovica anketiranih raziskovalcev je odgovorila, da Twitter v zadnjih šestih mesecih uporabljajo manj. Prav toliko se jih je v tem času pridružilo tudi drugim platformah, denimo Mastodonu ali Threads, ki pa niso popolna zamenjava. Raziskovalci poudarjajo, da je imel Twitter v preteklosti izrazito pozitiven izkupiček zanje, saj je omogočal večjo vidno raziskav in gradil skupnost. A razmere so postale kaotične. Povečujeta se število trolov in lažnih računov ter količina sovražnega govora, so izpostavili številni znanstveniki. Nekateri so Twitter zapustili iz zelo pragmatičnega razloga: nadaljnje udejstvovanje na tej platformi je postalo škodljivo za njihov ugled, neskončno prepiranje z zanikovalci pa neproduktivna potrata časa.

Twitter je imel tudi raziskovalno vrednost. Kot edina večja platforma je omogočal brezplačen dostop prek API, kar je omogočilo zajem velikih količin podatkov za najrazličnejše raziskave in analize. Musk je februarja napovedal ukinitev brezplačnega dostopa, kar se je junija tudi zgodilo. Odtlej je raziskovanje dogajanja na družbenem omrežju nemogoče ali pa vsaj bistveno teže. To sovpada tudi s porastom sovražnega govora in dezinformacij, kar je sedaj nemogoče natančneje raziskati.

Zaton Twitterja v raziskovalni sferi bi lahko izkoristile druge platforme, denimo ResearchGate ali LinkedIn. Morda Twitter nikoli ni bil najprimernejše orodje za večji doseg znanstvenikov, dodaja digitalni sociolog Mark Carrigan z Manchester Institute for Education. Zamisel, da bi Twitter demokratiziral akademijo, je bila precej poenostavljena, saj je še vedno krepil obstoječo hierarhijo in znanstvene zvezdnike, je pa zagotovo vsaj okrepil raznolikost, je dodal.