Nesojena Twitterjeva usoda Bluesky odprta vsem

Matej Huš

7. feb 2024 ob 07:51:35

Po letu dni zaprte bete, ki je bila dostopna le s povabilom, je platforma Bluesky sedaj odprta vsem. Platforma za mikrobloganje, ki jo financira Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey, ima približno tri milijone prijav. Njena izvršna direktorica Jay Graber bo morala sedaj dokazati, da je decentralizacija prava pot. Konkurenca je huda.

Kljub burnemu dogajanju je X (nekdanji Twitter) še vedno vodilna platforma v svoji niši. Meta ima sicer velike načrte s Threads, ki ima že 130 milijonov aktivnih uporabnikov, a širokih ljudskih množic še ni prepričal. Še precej manj uporabnikov ima Mastodon, saj je prepričal 1,8 milijona ljudi. Ključno vprašanje je torej, ali lahko Bluesky doseže preboj.

Na prvi pogled je Bluesky podoben zgodnjemu Twitterju, saj se je dobesedno razvil iz njega. Projekt se je začel v Twitterju, ko so razvijali decentralizirano infrastrukturo AT Protocol za družbena omrežja. Koda, ki poganja Bluesky, je zato odprta, svoje izdelke ali odjemalce pa lahko piše vsakdo. To se sliši podobno kot Mastodon, ki obstaja že od leta 2016, a uporablja drugačen protokol. Storitvi sta torej konkurenčni, pri čemer je Mastodon za nove uporabnike nekoliko manj prijazen, ker je bolj tehničen in uporablja več žargona, Bluesky pa stavi na preprosto uporabniško izkušnjo. Oba pa omogočata izbiro poljubnega strežnika znotraj ekosistema.

Zanimivo je, da je v Dorseyevi viziji Bluesk v resnici končni epilog Twitterja. Prizadeval si je, da bi Twitter sčasoma prestopil na AP Protocol, a to se nikoli ni zgodilo. Dorsey je nato odstopil, podjetje pa je kupil in operativno vodi Elon Musk.