Junij tudi uradno najtoplejši junij, odkar merimo

Matej Huš

22. jul 2023 ob 00:11:29

Minuli teden je ameriška agencija za oceane in ozračje (NOAA) potrdila, da je bil letošnji junij najtoplejši junij, odkar sistematično merimo temperaturo na planetu. Hkrati so se ledeniki najbolj skrčili. Povprečna temperatura letošnjega junija je za 1,05 °C presegla povprečne temperature iz preteklosti. Dosedanjega rekorderja, ki je bil junija 2020, smo letos presegli za 0,13 °C. To je 47. zaporedni junij in kar 532. zaporedni mesec, ki je toplejši od povprečja 20. stoletja.

Ker se letos krepi pojav El Nino, so temperature pričakovano visoke. To se še zlasti pozna v oceanih, ki se nebrzdano segrevajo. Letošnji junij je bil za oceane celo najtoplejši med vsemi meseci v zadnjih 174 letih. Zanimivo pa je, da je bil letošnji junij tudi eden najbolj namočenih, a lokalni pojavi so seveda lahko drugačni. Najbolj očitno je bilo to letos v Kanadi, kjer je zaradi suhega in toplega vremena divjalo več gozdnih požarov.

Za zdaj kaže, da bo tudi letošnji julij blizu rekordov. NASA ocenjuje, da utegne biti rekorden. Ker se bo El Nino v prihodnjih mesecih še krepil, bo celotno leto 2023 verjetno med najbolj vročimi.