Zgodil se je najtoplejši dan, odkar merimo

Matej Huš

5. jul 2023 ob 05:39:34

Za nami je najtoplejši dan, odkar potekajo sistematične meritve vremena. V ponedeljek je bila povprečna temperatura na planetu prvikrat višja od 17 °C, s čimer je bil presežen rekord vse od 19. stoletja. Hkrati je bil minuli junij najtoplejši junij v zgodovini meritev.

Globalne temperature sicer v povprečju rastejo, dogajanje vsako leto pa je odvisno od pojava El Niño. Letos je ta pojav spet aktiven, kar pomeni, da bodo temperature v globalnem povprečju višje. Tudi doslej najtoplejše leto 2016 se je namreč zgodilo, ko je bil El Niño na višku.

V ponedeljek je bila povprečna globalna temperatura 17,01 °C, s čimer smo podrli rekord 16,92 °C doslej. Tega so izmerili 24. julija 2016 in tudi 14. avgusta 2016. Pojav El Niño povzroči segrevanje zgornji slojev vode v vzhodnem delu Pacifika, kar vpliva na vremenske razmere v tistem delu sveta in tudi globalno. Pojav je periodičen in se ponovi vsakih nekaj let, a se perioda spreminja.

Globalno temperaturo lahko sorazmerno natančno določimo od leta 1979, ko smo imeli v orbiti dovolj satelitov. Raziskovalci sicer menijo, da je bil ponedeljek najtoplejši dan vse od 19. stoletja, čeprav neizpodbitno tega ne morejo dokazati. Trenutni rekord je posledica naraščajočih koncentracij ogljikovega dioksida v atmosferi in pojava El Niño. To tudi pomeni, da bosta naslednji dve leti toplejši, kot bi bili sicer.