Trenutek resnice za Amazon pred procesom desetletja

Matej Huš

9. avg 2023 ob 07:21:27

Zvezna komisija za trgovino (FTC) pili tožbo, ki jo bo v naslednjih tednih vložila zoper Amazon in v kateri bi lahko zahtevala tudi razkosanje podjetja. Podrobnosti o tožbi še niso znane, se bo pa zagotovo nanašala na več Amazonovih praks na različnih področjih. Prihodnji teden se bo FTC še zadnjikrat sestal z Amazonovimi predstavniki, preden bodo vložili tožbo. To bo zadnja priložnost, da se Amazon še izvije iz tožbe ali doseže vsaj omilitev, čeprav to ni zelo verjetno.

O vsebini tožb se je v minulih mesecih obširno špekuliralo. Agencija je v preteklosti izpostavila več problematičnih praks, med drugim Amazon Prime, omejevanje nižjih cen pri konkurenci in zahteve, da prodajalci uporabljajo Amazonovo logistiko. Ključni problem je Amazonov prevladujoč tržni položaj in vertikalna integracija, saj je hkrati velik trgovec in ponudnik prodajnega prostora svojim konkurentom. Ker so ti življenjsko odvisni od Amazonove spletne tržnice, lahko Amazon izsiljuje in postavlja nepoštene pogoje glede uporabe njegove logistike.

Predsednica FTC Lina Khan je znana po ostrih stališčih do Amazona, primer pa bo šel v zgodovino kot eden njenih najpomembnejših. Zato je pričakovati, da bo FTC še posebej neizprosen. Lina Khan je že leta 2017 označila Amazon kot problem. Zato ni presenetljivo, da želi Amazon doseči izločitev Line Khan. A bolj verjetno je, da bo FTC tožbo tako ali tako vložil na zveznem sodišču, s čimer bo izločitev nepotrebna, hkrati pa se bodo tožbi lahko pridružile posamezne zvezne države. Kalifornija in New York se bosta zagotovo.