TikTok bo v EU omogočal pobeg od algoritma

Matej Huš

5. avg 2023 ob 13:34:41

TikTok je potrdil, da bodo lahko njegovi evropski uporabniki izklopili zloglasni algoritem, ki prikazuje posnetke glede na predhodno zgodovino brskanja uporabnika. Poteza je neposredna posledica akta o digitalnih storitvah (DSA), ki ga je sprejela Evropska unija ter daje uporabnikom veliko pravic na področju upravljanja osebnih podatkov in varovanja zasebnosti. Podobno je za oglase na omrežju Facebook obljubila tudi Meta.

DSA od velikih spletišč zahteva, da imajo uporabniki možnost izpisa (opt out) iz prejemanja personaliziranih vsebin. To so vsebine, ki jih algoritmi podjetij prikazujejo glede na informacije o preteklih interakcijah uporabnikov in njihovih osebnih podatkih. Poenostavljeno: kdor si je ogledal veliko videoposnetkov mačk, mu jih TikTokov algoritem kaže še več. TikTok sporoča, da bodo zahteve spoštovali tako, da bodo uporabniki lahko izbrali nepersonalizirani pogled. V njem bodo vsebine ustvarjalcev, ki jim sledimo (Following), oziroma prijateljev (Friends) prikazane kronološko in nediskriminatorno. Mladoletni uporabniki pa bodo tudi privzeto izvzeti iz sledenja in personaliziranih oglasov.

Meta pa sporoča, da bodo personalizirani oglasi na Facebooku odslej neobvezni. Evropski uporabniki se bodo lahko od njih odjavili. Tedaj bodo gledali običajne oglase, ki se prikazujejo vsem glede na njihovo lokacijo. To je možno že sedaj, a je postopek zapleten in terja izpolnitev dolgega vprašalnika, v prihodnosti pa bo to možno izbrati z enim klikom.