Netflixova palica dosegla tudi Slovenijo, YouTube podražil Premium

Matej Huš

21. jul 2023 ob 23:27:00

Tudi v Sloveniji je Netflix začel onemogočati deljenje gesel, ki letos buri duhove po svetu. Po preizkusih v Severni Ameriki je sedaj Netflix novo politiko uvedel globalno. Za uporabo storitve bo odslej treba plačati svojo naročnino, saj deljenje gesel med različnimi geografskimi lokacijami ne bo več mogoče. En račun je namenjen ljudem, ki živijo v istem gospodinjstvu.

V Sloveniji za zdaj ni možno dokupiti legalnega deljenja gesel, kar obstaja v nekaterih državah. V Sloveniji stane polni Netflix pet evrov na mesec za osnovno naročnino, osem evrov za srednji paket Standard in 10 evrov za Premium. To je ceneje kot v večini evropskih držav, ker Netflix Slovenijo uvršča med manj razvite države.

Netflix je bil zaradi prepovedi deljenja gesel tarča jeze številnih uporabnikov, ki so v nekaterih primerih celo odpovedovali naročnine. A bistveno več je bilo tistih, ki so morali skleniti nove naročnine, ugotavljajo v Netflixu. V minulem četrtletju je podjetje pridobilo šest milijonov novih uporabnikov.

Tudi YouTube draži svojo naročniško storitev. YouTube Premium bo odslej namesto 12 dolarjev na mesec stal 14 dolarjev na mesec, kar bo veljalo tako za nove kakor obstoječe naročnike. Letna naročnina se s 120 dolarjev zvišuje na 140 dolarjev. Zanimivo je, da naročnina iz aplikacije za iOS stane 19 dolarjev, ker si tudi Apple odreže svoj kos pogače. Za zdaj cene izven ZDA ostajajo enake, a je z zamikom pričakovati enako podražitev.