Netflix znižal cene v manj razvitih državah, tudi Sloveniji

Matej Huš

23. feb 2023 ob 21:22:02

Potem ko je Netflix lani najavil novo, cenejšo verzijo z oglasi, nekoliko manjšim naborom vsebin in nekaj omejitvami, letos pa začel še odločen boj zoper deljenje gesel, so danes znižali cene paketov v manj razvitih državah. Znižanja segajo vse do polovice, opazno pa je tudi v Sloveniji.

Netflix Basic bo po novem stal pet evrov mesečno, Standard osem evrov mesečno in Premium 10 evrov mesečno. Pred tem je stal Basic osem evrov mesečno, Standard 10 evrov mesečno in Premium 12 evrov mesečno. Paketa Netflix Basic with Ads ni bilo in ga tudi sedaj še ne bo. Pocenitev sicer ni omejena le na Slovenijo, temveč obsega približno 30 držav, med njimi v Evropi Hrvaško in Bolgarijo, sicer pa še Bližnji vzhod, Latinsko Ameriko in Azijo. Znižanja cen pretočnih storitev doslej nismo bili navajeni ne pri Netflixu ne pri konkurenci. Še januarja je Netflixov direktor dejal, da je povpraševanje po njihovih storitvah zelo neelastično in da bodo iskali trge, kjer lahko cene povišajo, da bi lahko vlagali v nove vsebine.

Počasi pa se v čedalje več držav plazi dodatek za deljenje gesel. Tega bo Netflix zaračunaval štiri evre na mesec na Portugalskem in šest evrov v Španiji, medtem ko ga druge evropske države še niso dobile.