Spirit vztraja pri nesmiselnem načinu izmenjave podatkov

Matej Huš

29. jul 2023 ob 12:01:07

Sredi meseca je precej razburjena povzročila Spiritova odločitev, da morajo podjetja o porabi ali dobavi energentov po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati na nerazumno zapleten način. Namesto da bi infrastrukturo vzpostavili Spirit, kamor bi se podjetja povezala in odložila podatke - podobno kot delujejo na primer eDavki - se je Spirit odločili za obratno pot. Vsako podjetje mora razviti svojo infrastrukturo (strežnik z dostopom prek API), nato pa se bo Spirit nanje povezoval.

Čeprav so o slabi rešitvi poročali največji mediji, se ni zgodilo nič. Sistem ostaja nespremenjen. Rok za vzpostavitev delujočega sistema se izteče konec meseca, torej v ponedeljek.

Po prvih burnih odzivih v javnosti se je odzvala tudi ministrica za digitalno preobrazbo, ki je napovedala sestanek s pristojnimi na Spiritu. Sestanek se je nekaj dni pozneje tudi zgodil, a so si na ministrstvu umili roke, da je končna odločitev odvisna od Spirita. Tam so vztrajali pri prvotnem načrtu. V uradni izjavi na vladnih spletnih straneh so zapisali, da je elektronska izmenjava podatkov predpisana v zakonu. Trdijo, da je tak sistem namenjen čim manjši administrativni obremenitvi podjetij.

Elektronska izmenjava podatkov je resda predpisana v zakonu, a način, vrsta in oblika izmenjave podatkov niso. To je v pristojnosti Spirita, ki je izbral neprimeren način. Namesto da bi kaj spremenili, so podjetja napotili na uporabo nekaterih obstoječih brezplačnih ali plačljivih rešitev, ki so morale biti razvite izključno za Spiritov način izmenjave podatkov. Način poročanja torej ostaja enak: vsako podjetje mora zagotoviti delujoč API, na katerega se bo lahko povezal Spirit. Agenciji mora po elektronski pošti javiti naslov, uporabniško ime in geslo, nato pa bo Agencija (nekoč) izvedla klic na strežnik in z njega pretočila podatke.