Intel opušča mini računalnike NUC

Jurij Kristan

14. jul 2023 ob 08:25:02

Pri Intelu so povedali, da so prenehali z oblikovanjem novih različic svojih proslavljenih mini računalnikov NUC, s čimer se tudi dokončno umikajo iz snovanja sestavljenih PC naprav.

V Intelu so pred dobrim desetletjem pričeli z dvema vidnima iniciativama za oblikovanje računalnikov, ki so hkrati kompaktni in zmogljivi; na področju prenosnikov so bili to ultrabooki, pri namizniških napravah pa izdelki družine NUC ali Next Unit of Computing. Obe doktrini sta na področju računalništva pustili opazne sledi, saj imamo danes tako v prenosniškem kot namizniškem sektorju zvrhano bero priročnih in hitrih zasnov. Prve škatlice NUC so prispele na prehodu v leto 2013, poleg kombinacije majhnosti in zmogljivosti pa je bila še tretja ključna značilnost njihova nadgradljivost. Podjetje je v ta namen sčasoma razvilo tudi modularne matične plošče, ki smo jih lahko sestavili v želeno kombinacijo (board elements in compute elements). Do danes so se Nuci razvejali v več smeri, celo zmogljive igričarske umotvore, v katere je mogoče potisniti grafične kartice polne velikosti.

V zadnjih letih, pod taktirko Pata Gelsingerja, pa velikan pospešeno konsolidira svoje zmogljivosti in je lansiral opazno manj modelov naprav NUC. Očitno so v vrhu podjetja naposled presodili, da jim ukvarjanje z njimi pobere preveč truda, zato se sedaj razvoju lastnih novih izvedenk dokončno odrekajo. Kot pravijo, sektor prepuščajo svojim partnerskim snovalcem naprav s pozivom, naj prevzamejo nalogo razvijanja svežih zasnov, a ni čisto jasno, kaj natančno to pomeni za prihodnost drobovja takšnih naprav, se pravi plošče elements. V tem kontekstu velja omeniti, da je podjetje letošnjega aprila tajvanskemu Mitacu že prodalo ves oddelek za oblikovanje strežnikov. Očitno je udarec postpandemičnega padca prodaje PCjev res tako močan, da se v Intelu popolnoma osredotočajo na Gelsingerjevo prenovljeno strategijo rasti s fleksibilnim upravljanjem svojih proizvodnih kapacitet.