Namizniški Tiger Laki zgolj za računalnike NUC

Jurij Kristan

1. avg 2021 ob 17:54:22

Intel je pokazal najnovejšo generacijo kompaktnih računalnikov NUC Extreme, Beast Canyon. Poleg dejstva, da ohišje naposled omogoča vgradnjo grafičnih kartic polne velikosti, je zanimiva podrobnost, da je platforma zgrajena na samosvoji veji sicer prenosniških procesorjev Tiger Lake-H, ki pa so tu pricinjeni in jih v prosti prodaji ne bo.

Intelova znamka NUC je bila sprva sinonim za pohlevne HTPC miniračunalnike, namenjene dnevni sobi ali stari mami. Pred petimi leti pa so se v podjetju lotili tudi zamisli, da bi v kompaktnem formatu oblikovali igričarske stroje. Lani je ta veja naprav NUC dobila ime Extreme in prvič omogočila vgradnjo lastne grafične kartice ... če je bila ta dovolj majhna. Z letošnjo generacijo NUC 11 Extreme, s kodnim imenom Beast Canyon, je zamisel dozorela, kajti ohišje je s petih litrov prostornine zraslo na osem litrov, kar končno omogoča vgradnjo večine najzmogljivejših grafičnih kartic. Prvi primerki naj bi na police prispeli prihodnji mesec, več pa naj bi se jih pojavilo okoli božiča. Seveda pa je dobavljivost v teh časih vprašljiva, kakor tudi dejanska cena; različice s Core i7 naj bi stale 1150 dolarjev (ZDA, brez davka), tiste s Core i9 pa 1350 dolarjev.

Nuci Extreme so zasnovani okoli osrednjega sestavnega dela, ki ga Intel imenuje Compute Element in ima format PCIe kartice; v njem so zbrani matična plošča, CPU, RAM in shrambe SSD. Zanimivost najnovejših elementov je v procesorjih Core i9-11900KB in Core i7-11700B - gre namreč za čipe družine Tiger Lake-H, torej močnejše posodobitve aktualne prenosniške linije. Za privržence intelov je to precej pomembna reč, ker gre za edine 10-nanometrske čipe, ki jih bo letos mogoče najti v domačih namiznih škatlah, saj so siceršnji CPUji Rocket Lake, ki jih je podjetje temu namenilo, zaradi tegob s proizvodnjo še vedno 14-nanometrski in se posledično nemarno grejejo. Toda čipi v Compute Elementu ždijo na podnožju BGA - to se pravi, nanj so nalotani. Tako ni upanja, da bi katerega ujeli v prosti prodaji.

Kdor si res zelo nadvse krčevito želi 10-nanometrskega intela v velikem kvadru pod mizo že letos, pa ima v bistvu še eno opcijo: podjetje je prav tako pred dnevi najavilo nove Xeone W za delovne postaje. Serija Xeon W-3300 nosi vse dobrote zmogljivih Intelovih platform, kot je podpora do 4 TB pomnilnika ECC, 64 stez PCIe 4.0, inštrukcije AVX-512 ... Bo pa nadobudnež potreboval matično ploščo s podnožjem LGA 4189 in nekaj tisoč evrov v žepu. Če se obetajo verzije za domača HEDT podnožja, še ni znano.