Pretočne storitve kot nova dokončnost ukinjenih vsebin

Matej Huš

6. jul 2023 ob 08:18:28

Pretočne storitve (streaming) omogočajo dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli, a v resnici nam je Amazon že pred poldrugim desetletjem jasno pokazal, kam lahko to vodi. Leta 2009 so kupcem knjig oddaljeno pobrisali te izvode, ker je imel Amazon težave z zagotavljanjem avtorskih pravic. Na koncu so jih sicer vrnili in se opravičili, a grenak priokus je ostal. Štirinajst let pozneje osnovni problem ostaja v več novih variacijah. Ena je zastarevanje ali onemogočanje fizičnih naprav na ukaz. Drugo pa so - televizijske vsebine.

Pri tem sploh ne gre za kakšno nezakonito početje, temveč za preprosto dejstvo, da nadzor iz rok kupcev ali strank polzi proti ponudnikom. Disney je ta teden iz svoje pretočne storitve umaknil film Crater, piše The Gamer. To ne bi bilo nič omembe vrednega, če ne bi bil simptom novih omejitev. Film je izšel 12. maja letos, slaba dva meseca pozneje pa je nedostopen. Ker nikoli ni izšel na nobenem fizičnem nosilcu, v kinematografih ali sploh kjerkoli drugje kot na platformi, je film iz javnosti izginil. Legalno ga ni možno dobiti nikjer več.

To ni osamljen primer. Studii filme in serije umaknejo, če ne dosegajo postavljenih metrik uspešnosti. S tem odpišejo stroške produkcije kot izgubo, vsebina pa izgine v nepovrat. Za ponudnike storitev ima to ekonomski smisel, a javnost v resnici siromaši, pri čemer lahko debato o kakovosti vsebin pustimo ob strani. Ker vsebine sploh ni več. Problem se ni zgodil s pretočnimi avdiovizualnimi storitvami, saj je na primer že ukinitev 3DS in Wii U eShopa izbrisala igre, ki so bile dostopne le na teh platformah, je pa dobil neprimerno večje razsežnosti.

Ali s tovrstnim početjem ponudniki pretočnih vsebin uporabnike silijo k piratstvu, če želijo videti ukinjene vsebine? Četudi bi želeli zanje plačati, to sploh ni več možno. Podoben argument smo sicer že slišali od prebivalcev držav, kjer posamezna storitev ni na voljo, to pot pa je problem globalen. Številni filmi iz zgodnje dobe so izgubljeni. V 20. stoletju se je zdelo, da se to ne bo več moglo zgoditi. Se zgodovina lahko v 21. stoletju ponovi?