Ko pametne naprave zastarijo na ukaz iz daljave

Matej Huš

12. jan 2020 ob 20:31:14

Ameriško podjetje Spectrum je sporočilo, da bo 5. februarja nehalo podpirati storitev Spectrum Home Security. Spectrum je sicer kabelski operater v lasti Charterja, to storitev pa je pridobil pred štirimi leti z združitvijo s Time Warner Cable in Bright House Networks. Kmalu zatem je Spectrum prenehal oglaševati in ponujati Home Security, ker ta produkt ne sodi v njihovo osnovno dejavnost. Gre namreč za linijo izdelkov za domačo varnost: kamer, pametnih termostatov, detektorjev gibanja ipd.

Ko pametnim napravam odrežemo povezavo do možganov, pa nenadoma postanejo zelo neumne. V konkretnem primeru to pomeni, da bodo uporabniki od 5. februarja doma imeli kupe ničvredne elektronike. Vseh teh pametnih kamer, termostatov in ostalih naprav namreč ni možno povezati nikamor drugam kakor na Spectrum Home Security, ki bo nehal delovati. Podjetje ne načrtuje nobenih povračil denarja. Sicer obljubljajo dobre ponudbe in poceni pakete, ki jih bodo ponudili konkurentje (npr. Ring, Abobe), a to ne spremeni dejstva, da bodo svoje stranke pustili na cedilu. Ponudbe tudi ne bodo tako zelo ugodne. Ring nudi brezplačno opremo (alarm, tipkovnico, tri senzorje za dotik, en senzor premikanja, a nobene kamere), za kar pa bo treba plačati 340 dolarjev letne naročnine. Abobe za soroden paket želi 180 dolarjev letno.

Spectrumove stranke kaj dosti izbire ne bodo imele, ker je v številnih krajih to edina možnost za širokopasovni dostop do interneta. To pomeni, da bodo uporabniki še vedno plačevali vsaj naročnino za dostop do interneta, morda tudi kabelske televizije, medtem ko jim bodo Home Security ukinili.

In to je resen problem, na katerega moramo računati z vsemi pametnimi napravami, ki za svoje delovanje potrebujejo povezavo z osrednjim strežnikom. Enako se je pred leti zgodilo tudi z napravami Revolv, ki jih je pokončal kupec Google. Navadili smo se, da konec podpore za naprave pomeni konec posodobitev in v nekaterih primerih tudi dostopnosti rezervnih delov, proti čemer se številne iniciative še borijo. Popravljanje v lastni režiji ali pri nepooblaščenih serviserjih se prav tako omejuje. Z nakupom naprav kot storitev pa smo v resnici popolnoma na nemilost prepuščeni prodajalcu.