V Indiji elektrika podnevi že cenejša kot ponoči

Matej Huš

26. jun 2023 ob 20:39:29

Dolgo vrsto let je bilo samoumevno, da je električna energija ponoči cenejša (to velja za gospodinjske uporabnike, ne za borzne spot cene, ki so na sončne vetrovne dni lahko celo negativne), ker se s tem vzpodbuja poraba, ko je ta sicer nizka. Vso to vrsto let so bili namreč viri električne energije sorazmerno neobčutljivi na uro: jedrske elektrarne, hidroelektrarne in termoelektrarne lahko enako delujejo ponoči ali podnevi, njihovo moč pa lahko prilagajamo le do določene mere. Pri jedrskih elektrarnah je dnevno lovljenje konic praktično nemogoče, termoelektrarne s parno turbino imajo odzivni čas več ur, turbinske elektrarne imajo odzivni čas več minut, hidroelektrarne pa lahko odreagirajo v roku minute.

V svetu obnovljivih virov, zlasti sončnih elektrarn, pa tudi vetrnih, to ne drži več. Te energije je podnevi več kot ponoči, zato ji je bolj smiselno porabljati tedaj. Indija se bo tega lotila s finančnimi vzpodbudami. V petek je ministrstvo za energetiko predstavilo nov načni obračunavanja električne energije, ki bo začel veljati aprila prihodnje leto. Med tako imenovanimi sončnimi urami bo cena energije od 10 do 20 odstotkov cenejša od povprečja, zvečer in ponoči pa bo 10 do 20 odstotkov nad povprečjem. S tem želijo ljudi vzpodbuditi, da zvečer ne bi tako množično trošili električne energije. Ko se Indijci vrnejo iz služb in doma prižgejo klimatske naprave, se namreč poraba zelo poveča. Hkrati želijo preprečiti redukcije, ki bi se lahko zgodile ponoči.

V večjem delu Azije ni fleksibilnih cen električne energije, kar vzpodbuja gradnjo termoelektrarn, ki pokrivajo konično porabo v večernih urah. V Indiji zaradi gospodarske rasti in zviševanja standarda prebivalstva poraba strmo raste. Letos marca so bile redukcije najhujše v zgodovini, ker je vročinski val poskrbel za visoko porabo, ki ji omrežje ni bilo kos.

V Sloveniji imajo gospodinjstva možnost enotarifnega obračuna elektrike ali pa dvotarifnega. V slednjem primeru je elektrika cenejša med delavniki od 22. do 6. ure in med vikendi. A tudi v Sloveniji se napoveduje sprememba, in sicer pet časovnih blokov z različnimi cenami omrežnine, odvisno od obremenitev omrežja.