Partis dokončno umrl

Matej Huš

20. jun 2023 ob 09:25:35

Že zadnjih nekaj let Partis ni bil več, kakršnega smo poznali iz zlatih časov brezmejnih travnikov, sedaj pa je dokončno odšel. Upravljavci strani so sporočili, da je minuli teden umrl lastnik domene, prvi uporabnik in glavni programer, ki smo ga poznali pod vzdevkom antiloop. Ob tej prelomnici so se odločili, da zgodbe ne bodo nadaljevali, zato so spletno stran ugasnili. Domena partis.si še vedno deluje, naloži se tudi spletna stran, a je brez vsebine - prazna.

Partis je zadnji resni pretres doživel marca 2021, ko je zagorelo v podatkovnem centru v Franciji. Požar v prostorih podjetja OVHCloud je prizadel vse najemnike kolokacije, med katerimi je bil tudi Partis. Tedaj so strankam svetovali, naj podatke obnovijo iz varnostnih kopij za katastrofalne primere, ki pa jih Partis očitno ni imel. Ker je le dan pred tem potekla domena partis.si, ki so jo pozabili podaljšati, je to povzročilo precej začudenih pogledov. Partis se je tri mesece pozneje vrnil, a stran ni nikoli več doživela stare slave. Čeprav so uporabniki množično pomagali z nalaganjem torrentov in tudi s finančnimi donacijami, strani ni ne oblikovalsko ne vsebinsko dohitela stare strani, kaj šele modernih standardov.

Ekipa ostaja aktivna na Discordu, kjer obljubljajo nadaljevanje poti P2P, in na straneh za podnapise (podnapisi.net, titlovi.com, opensubtitles.org).