Betamax bo dokončno umrl

Matej Huš

10. nov 2015 ob 18:33:15

Betamaxa se verjetno spomnijo le starejši obiskovalci te strani, medtem ko je mlajšim že VHS čuden relikt preteklosti. Toda pred štiridesetimi leti sta formata bíla trdo bitko za prevlado na trgu analognih videokaset in videorekorderjev, ki jo je dobil VHS. Betamax je podpiral Sony in je nudil za odtenek boljšo kakovost slike, medtem ko je JVC-jev VHS omogočal posneti več materiala. Čeprav je bil VHS tudi nekoliko cenejši, je na koncu odločila možnost snemanja dveh ur videa na kasete, medtem ko je prva verzija Betamax zmogla le eno uro. VHS je bil veliki zmagovalec, Betamax pa je romal na smetišče zgodovine. Sony je že leta 1988 začel proizvajati lastne VHS-videorekorderje in kasete, kar je bilo de facto priznanje poraza. Ostali formati (Video 2000 ipd.) niso nikoli osvojili resnega tržnega deleža.

A Betamax ni popolnoma umrl, saj je na Japonskem preživel kot butična tehnologija. Sony je vse do leta 2002 še proizvajal in prodajal videorekorderje in kamere za Betamax, videokasete pa do danes! Zato bo marsikoga presenetila najava, da bodo prihodnje leto marca prenehali proizvajati in prodajati kasete za Betamax, saj bi pričakovali, da so že leta pod rušo. Ni še in v nekaterih arhivih, denimo v BBC-jevem, se še vedno najde kak star posnetek na Betamaxovih kasetah, čeprav aktivno standarda že vrsto let nihče več ne uporablja. Z dokončno ukinitvijo podpore za Betamax bo postal prenos vsebin s teh kaset na modernejše medije nujen. V resnici se je to zgodilo že ob izteku prodaje novih naprav za predvajanje in snemanje, konec prodaje kaset pa je tisto zadnje opozorilo, da bo treba presneti stare posnetke.

Hkrati bo Sony prenehal proizvajati tudi kasete MicroMV, ki so imele podobno usodo kot Betamax - niso uspele. A to ne pomeni, da Sonyju vojne za formate vedno spodletijo. Najodmevnejša zmaga je bil gotovo Blu-ray, ki je nadvladal Toshibin HD DVD. A zaradi čedalje večje priljubljenosti gledanja na zahtevo (streaming) so te posledice manj daljnosežne.

Mimogrede, kasete za VHS lahko še vedno kupite. Mogoče bi na novejše nosilce presneli tudi te.