Prva zaporna kazen v primeru Megaupload

Matej Huš

13. feb 2015 ob 22:50:08

V zgodbi Megaupload, ki se vleče že tretje leto in v kateri glavni kolovodja Kim Dotcom še vedno uspešno izpodbija izročitev v ZDA, smo vendarle dočakali prvo obsodbo. V ZDA so obsodili estonskega državljana Andrusa Nomma, ki je v zameno za priznanje krivde prejel leto dni zaporne kazni.

Nomma so prvikrat aretirali že leta 2012 na Nizozemskem skupaj s Svenom Echternachom, ker so za njima ZDA razpisale tiralico. Nomm se je pogodil z ameriškim tožilstvom in v zameno za nižjo kazen priznal krivdo in ni ugovarjal izročitvi.

V času delovanja strani Megaupload je bil Nomm eden glavnih programerjev na strani, ki je skrbel za vzdrževanje kode, razvijanje novih funkcionalnosti in testiranje. Pomagal je tudi pri drugih straneh, ki jih je upravljala Mega Conspiracy, na primer megavideo.com. Za Megaupload je delal v letih 2007-2012, pri čemer je poznal nezakonito ravnanje strani in milijonske zaslužke, ki so jih na ta način kovali. V letu 2010 je za svoje delo prejel 100.000 dolarjev, zaradi česar je bil pri raciji in zaprtju strani Megaupoad eden izmed iskanih.

Enoletna zaporna kazen je prva obsodba v primeru Megaupload. Preostala šesterica še čaka na sodni epilog.