V Franciji sprejeli zakon o delu vplivnežev

Matej Huš

4. jun 2023 ob 19:48:23

Na internetu je na področju oglaševanja na družbenih omrežjih pravi divji zahod, ki ga bo sedaj najstrožje uredila Francija. Zgornji dom parlamenta je v četrtek potrdil besedilo zakona, ki je bil marca potrjen tudi v spodnjem domu. Za vplivneže sedaj veljajo enaki zakoni kot oglaševalce drugod, za kršitve pa jim grozijo visoke globe in celo zaporne kazni.

Zakon ima široko podporo, saj ga podpirata koalicija in opozicija. Nekateri oglasi bodo docela prepovedani, denimo za športne stave na spletu brez licence ali plastične operacije, drugi bodo strogo regulirani, recimo za medicinske pripomočke. Pri oglaševanju izdelkov in storitev v vsebinah, denimo v objavah, bo treba jasno razkriti, ali je objava sponzorirana (to velja že sedaj, a se ne upošteva). Predvsem pa bodo veljali isti zakoni kot za oglase drugod, denimo na televiziji. Če je tam pri oglaševanju sladkih pijač ali tobačnih izdelkov obvezno navesti zdravstvena opozorila, bodo morali to storiti tudi vplivneži.

Kršitve bodo sankcionirane z globami do 300.000 dolarjev, v skrajnih primerih pa z zaporno kaznijo do dveh let. To je tudi razumljivo, saj je globalna industrija vplivnežev že ogromna. Samo na francoskem trgu deluje več kot 150.000 vplivnežev, globalno pa gre za več kot 70 milijard dolarjev letno. Ključno vprašanje je, kdo so vplivneži. Zakon uvaja nov termin komercialni vplivnež, ki je vsak posameznik, ki uporablja svoj ugled za promocijo izdelka ali storitve, za kar prejme denarno nadomestilo ali drugo ugodnost.