Interni dokumenti iz Tesle pričajo o številnih težavah avtomobilov

Matej Huš

28. maj 2023 ob 11:29:37

Nemški Handelsblatt je pridobil več kot 100 GB internih dokumentov, ki mu jih je predal žvižgač iz podjetja. V več kot 23.000 dokumentih je poleg podatkov o 100.000 uslužbencih, tako sedanjih kakor nekdanjih, več tisoč poročil o težavah s Teslinim sistemom za avtonomno vožnjo oziroma avtopilotom. Dokumenti opisujejo dogajanje med letoma 2015 in 2022, večinoma iz ZDA, nekaj pa tudi iz Evrope in Azije.

Večina prijav uporabnikov se nanaša na nenadno pospeševanje ali zaviranje vozila. V 2400 primerih je tesla nepričakovano močno pospešila, kar je v vsaj 232 primerih vodilo do prometne nesreče. Uradno so preiskovalci NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) v nekaterih primerih krivdo pripisali napaki voznika. Druga zelo pogosta težava pa je zaviranje. Med dokumenti je 1500 primerov težav z zaviranjem, tudi 139 primerov zaviranja brez interakcije voznika in 383 primerov, ko se je vozilo povsem ustavilo brez razloga (phantom braking, phantom stop). To ni nov problem, ki pa še ni zadovoljivo rešen in občasno povzroči verižna trčenja. Nepričakovano zaviranje tesle je bilo povezano z več kot tisoč nezgodami.

Tesla se na prošnjo za komentar ni odzvala. Handelsblatt pa je uspel stopiti v stik z nekaterimi strankami, ki so bile prijavile težave, in te so zgodbe potrdile. V dokumentih pa so lahko prebrali, da interna navodila zaposlenim zapovedujejo izključno ustno komunikacijo s strankami. Nič pisnega, še posebej pa ne smejo dobiti kopij poročil interne preiskave posameznega incidenta ali podatkov, ki jih je zbral avtomobil. To so potrdile tudi stranke, saj jih je Tesla kontaktirala v glavnem prek telefona.