Množično evropsko preverjanje komunikacij bi bilo verjetno nezakonito

Matej Huš

9. maj 2023 ob 21:29:18

Lani si je Evropska komisija zamislila nov načrt za proti zlorabam otrok na internetu, ki bi dal evropskim sodiščem pooblastila, da pridobijo dostop, ponudnikom platform za komuniciranje pa obveznost, da spremljajo komunikacijo uporabnikov. Zagovorniki zasebnosti in drugi nasprotniki predlagane ureditve so hitro posvarili, da gre za uzakonitev prisluškovanja po internetu, ki bi onemogočila šifriranje. Ponudniki, kot je WhatsApp, bi tako lahko le zapustili evropski trg, če bi želeli ohraniti šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end).

A kot kaže, se to ne bo zgodilo tako enostavno. Pravna služba pri Svetu EU je namreč v internem dokumentu predstavnike držav posvarila, da bi bila takšna ureditev zelo verjetno protizakonita. Zapisala je, da takšna ureditev resno ogroža pravico do zasebnosti in da jo bodo evropska sodišča zelo verjetno spoznala za nezakonito. Zahtevala bi namreč množično pregledovanje komunikacije, ki bi se izvajalo za vse uporabnike storitve, ne da bi bili ti česarkoli osumljeni. Evropska sodišča so v preteklosti podobne poizkuse množičnega vohljanja spoznala za nezakonite.

Prav tako bi morali ponudniki storitev uvesti tehnologijo za preverjanje starosti uporabnikov, kar bi vodilo v množično profiliranje uporabnikov. Alternativa bi bila biometrična analiza, kar je še slabše, ali pa zanašanje na sistem digitalnih certifikatov. The Guardian piše, da kljub pomislekom 10 držav še vedno podpira predlagano ureditev: Belgija, Bolgarija, Ciper, Irska, Italija, Latvija, Litva, Madžarska, Romunija in Španija.