Velika Britanija in Južna Afrika priznali prestrezanje prometa na podmorskih kablih

Matej Huš

8. sep 2019 ob 18:28:08

V resnici je že Edward Snowden z objavo dokumentov leta 2013 pokazal, da se v modernem svetu na internetu prisluškuje vsem in vsakomur, le da tega države niso obešale na veliki zvon. Pred tem se je o prisluškovanju le špekuliralo, Snowden pa je priskrbel prve konkretne dokaze. Toda države so še vedno večidel zanikale te prakse. Velika Britanija in Južna Afrika pa sta sedaj javno priznali, da imata opremo za množično prestrezanje internetnega prometa in da jo tudi uporabljata. Ta razkritja so na dan prišla v več sodnih postopkih, kjer sta bili državi prisiljeni razkriti nekatere dokumente.

V Veliki Britaniji gre za program Tempora, kakor se imenuje prestrezanje podatkov na podmorskih kablih, ko ti pridejo na britansko obalo. Privacy International je zaradi tega tožil britansko državo, primer pa je sedaj na Evropskem sodišču za človekove pravice. Prvič je bil program spoznan za nezakonitega, ker je bila ustrezna pravna podlaga skrivna, a Privacy International sedaj zatrjuje, da je treba ugotoviti neskladnost z 8. in 10. členom evropske konvencije o človekovih pravicah. Ta člena opisujeta pravico do zasebnosti in pravico do svobodnega izražanja.

Julija je med sojenjem Velika Britanija podrobno opisala, kako sistem deluje. Gre lahko za prisluškovanje glede na telefonsko številko, elektronski naslov ali kakšen podoben podatek, ali pa za prisluškovanje glede na več kriterijev, denimo uporabo določenega jezika, specifičnih tehnologij itd. Trdijo, da se zbrani podatki izbrišejo takoj, ko je to mogoče - v prvem primeru takoj, v drugem pa v nekaj dneh.

V Južni Afriki pa gre za novosti iz procesa Sam Sole. Tamkajšnji center za preiskovalno novinarstvo amaBhungane namreč toži, ker so novinarju Samu Solu leta 2008 vsaj šest mesecev prisluškovali. Trdijo, da je pravna podlaga za prisluškovanje v nasprotju z ustavo, zlasti na področju varovanja zasebnosti. Tudi v tem primeru je Južna Afrika pred sodiščem podrobno opisala, kako takšno prestrezanje internetnega prometa poteka. Trdijo, da prestrezajo ves promet, ki izvira izven Južne Afrike in potem vstopi v državo.

V Sloveniji tovrstno dejavnost izvajamo na podlagi 20. in 21. člena ZSova na podlagi odredbe direktorja SOVE (21. člen ZSova) in je niti ne skrivamo.