Slabi časi za Intel

Matej Huš

28. apr 2023 ob 22:29:56

V minulih treh mesecih je Intel ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v zgodovini. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani skrčili za 36 odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev. To je sicer več od napovedanih 10,5-11,5 milijarde dolarjev, a še vedno premalo za pozitiven izid. Skrčila sta se oba največja oddelka, in sicer prodaja končnim uporabnikom ter tudi strežniški izdelki.

Intel je slabo posloval že v zadnjem lanskem četrtletju, ko so pridelali 700 milijonov dolarjev izgube ob 14 milijardah dolarjev prihodkov. Prvo četrtletje je običajno skromnejše od predhodnega, ki ga poganja božično-novoletna nakupovalna sezona, a tako velikih izgub podjetje vseeno ni pričakovalo. K temu je prispevalo ohlajanje povpraševanja po računalnikih, ki je po ocenah IDC-ja 30 odstotkov nižje kot lani. Težave imajo tudi drugi proizvajalci, ki se jim kopičijo neprodane zaloge pomnilnikov in čipov.

Še pred nekaj leti se je zdelo, da je Intel trdno v sedlu in da bomo dobili monopol. A AMD je presenetil z družino Epyc, ki se je dobro zasidrala v strežnikih. Intelovi procesorji Sapphire Rapids so zamujali, enako velja za grafične čipe Arc. Sedaj se trudijo z gasilskimi ukrepi, kamor sodi nižanje plač vodilnim in odpuščanje ter rezanje nepotrebnih izdelkov (denimo za rudarjenje bitcoinov). V aktualnem četrtletju pričakujejo 11,5-12,5 milijard dolarjev prihodkov. Videli bomo, ali bo to dovolj, da se izkopljejo iz rdečih številk - lani so imeli v tem času 15 milijard dolarjev prihodkov.