Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Matej Huš

4. feb 2021 ob 00:04:22

Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev, je imelo samo v minulem četrtletju rekordnih 125 milijard dolarjev prihodkov in 7,2 milijarde dolarjev dobička.

Kakšnega večjega pretresa ni pričakovati, saj je Bezos že v zadnjih letih več in več nalog poverjal svojima pomočnikoma, medtem ko se je sam osredotočal na prihodnost in lastne projekte. Leta 2013 je na primer kupil The Washington Post. Šele ko je udarila epidemija, se je Bezos vrnil v vsakdanje poslovanje v Amazonu. To ni presenetljivo, saj je epidemija povzročila tudi precej trenj v podjetju in uporov delavcev, ki so bili prepričani, da jih Amazon ne varuje dovolj. Hkrati pa je porast nakupovanja na daljavo močno povečala povpraševanje po Amazonovih izdelkih in storitvah. Bezos bo tudi sedaj ostal član upravnega odbora, tako ali tako pa je tudi največji posamični delničar podjetja, saj ima v lasti 10 odstotkov delnic. Jassy je praktično celotno kariero zgradil v Amazonu, v začetku tisočletja pa ga je Bezos neuradno izbral za naslednika, saj ga je začel spremljati na sestanke in poslovne poti.

Kot je dejal finančni direktor Brian Olsavsky, bo podjetje še naprej razvijalo oblačne storitve AWS, prodajo živeža in logistične operacije.