Nvidia poskrbela za preprosto navijanje novih kartic

Dare Hriberšek

14. sep 2018 ob 22:57:51

Kmalu prihajajoča serija grafičnih kartic GeForce RTX 20 ne bo imela le novih Turing grafičnih procesorjev in podpore za NVLink SLI povezave, kar bo krepko povečalo prepustnost povezav v spregah večih kartic, pač pa jim bo priloženo tudi močno orodje za malone samodejno navijanje kartic. Pač, ker zmogljivosti, ki jih kupimo, nikoli niso docela izkoriščene.

Scanner sicer ne bo aplikacija, ki si jo prenesemo s spleta, pač pa API, ki bo na voljo razvijalcem vseh znanih programov za navijanje, kot sta denimo MSI Afterburner in EVGA Precision X1. Kot poročajo mediji, Nvidia s tem v zvezi že sodeluje z MSI, Gigabyte, Asus in drugimi izdelovalci grafičnih kartic.

Posebnost Scannerja je v tem, da ne bo deloval, kot smo bili doslej vajeni pri tovrstnih orodjih, torej z gradualnim višanjem hitrosti in nato testiranjem sistema ter ponavljanjem vaje, pač pa bo na podlagi približno dvajsetminutnega preizkusa in iz Nvidiinih podatkovnih izkušenj obnašanja grafičnih procesorjev pod obremenitvami iz preteklosti, sestavil nekakšen optimalen navijalski profil vsake kartice. Scanner bo pri tem stestiral vse mogoče dejavnike, ki vplivajo na zmogljivosti GPU in sicer na precej varen način; pri tem bo uporabljal matematične algoritme in pri morebitni zaznani napaki samodejno povišal voltažo, še predno bi se vse skupaj sesulo.

Čeprav bo orodje pospremilo izid najnovejše generacije grafičnih kartic, pa bo po zagotovilih Nvidie pozneje na voljo tudi za nekatere njihove starejše izdelke.