Samsung razvija satelitsko povezljivost za svoje telefone

Matej Huš

23. feb 2023 ob 20:56:28

Apple je prvi predstavil komunikacijo prek satelitov v svojem mobilnem telefonu iPhone 14, nato pa smo pričakovali Samsungov odgovor v Galaxyju S23, saj je bil Qualcomm predstavil Snapdragon Satellite v Snapdragon 8 Gen 2 z modemom X70, ki ju Samsungov telefon ima. A podpore za satelitski internet vseeno ni imel. Sedaj vemo, zakaj in da se to kani spremeniti v prihodnosti, saj je Samsung prestavil novo tehnologijo 5G-NTN (non-terrestrial networks), ki omogoča točno to. Možno bo pošiljati sporočila, prenašati podatke in celo klicati, četudi ne bo v dosegu nobenega prizemnega omrežja, temveč le sateliti.

Nova tehnologija je združljiva s 3GPP Release 17, zato bo delovala tudi s tradicionalnimi komunikacijskimi storitvami v pametnih telefonih. Praktični preizkus pričakujemo v Barceloni na MWC-ju konec meseca, a le v obliki simulacije. Konstelacijo satelitov bodo ponazorili s Keysight PROPSIM Channel Emulatorjem, povezavo 5G s Keysight E7515B UXM 5G Wireless Test Platform in pametni telefon s Samsungom Exynos Modem platformo. Nova tehnologija bo za komunikacijo brez prizemnih omrežij uporabljala satelite v nizkih orbitah (LEO), Samsung pa jo bo vgradil v nove čipe Exynos.

Komuniciranje prek satelitov v sili (112) na dražjih telefonih počasi postaja vsakdanjost, sčasoma pa bo pronicala tudi do cenejših telefonov. Applov iPhone 14 to že podpira, proizvajalec čipov Qualcomm je tudi že podpisal pogodbo z Iridiumom, prihodnji teden pa bo bržkone sledil še tajvanski MediaTek. Pridružuje se še Samsung kot zadnji veliki igralec na trgu čipov.