Applovi novi iphoni začeli podpirati satelitski klic na pomoč

Matej Huš

16. nov 2022 ob 10:55:38

Applovi velikopotezni načrti za satelitski internet izpred dveh let se sicer (še) niso uresničili, so pa novi iphoni vendarle dobili omejeno satelitsko povezljivost. Za zdaj je na voljo le v ZDA in Kanadi, decembra pa pride tudi na zahodnoevropske trge. Namenjena je le komunikaciji v sili.

Če želimo priklicati pomoč v sili (112 v EU in 911 v ZDA), bo telefon najprej uporabil katerokoli prizemno omrežje. Za klice in sporočila na številke za pomoč v sili ni treba biti naročnik, v resnici v telefon sploh ni treba imeti vstavljene kartice SIM. Ti klici so vedno možni, dokler je dostopno katerokoli omrežje. Zaplete pa se v gorah, na morju in drugod, kjer signala sploh ni. Tedaj nas lahko reši le satelitski telefon (ali pa stacionarni).

Novi iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro in 14 Pro Max imajo sedaj podporo za komunikacijo s sateliti. Apple na primer v ZDA sodeluje s ponudnikom satelitskega interneta Globalstar, ki omogoča dostop do svojih satelitov. V sili se aktivira funkcija Emergency SOS, ki ne omogoča klicanja, temveč nas čarovnik vodi po izbirah, ki jih odklikamo in s tem sporočimo, v kakšni stiski smo se znašli. Razlog je bistveno nižja komunikacijska prepustnost, ki ne omogoča klicev. Čarovnik na koncu ustvari posebno sporočilo, ki je bistveno skrajšani sms, ki se pošlje skupaj z lokacijsko informacijo, podatkom o stanju baterije in zdravstvenimi podatki iz Medical ID (če imamo to vključeno).

Druga možnost uporabe satelitskega omrežja je iskanje izgubljene naprave s Find My. Obe storitvi bosta brezplačni dve leti, nato pa bo treba plačati dodatno naročnino. Podobne storitve razvijajo tudi drugi proizvajalci telefonov, zato Apple ne bo več dolgo edini.